Cepeliny z mięsem

Ciasto: 20 średniej wielkości ziemniaków, 1 jajko; farsz: 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 jajko, 3 łyżki bulionu wołowego; do polania: 4 łyżki oleju, 10 dag boczku, 1 cebula, sól, pieprz, suszony majeranek.

1 Ziemniaki obierz, opłucz, 5 gotuj 20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie przygotuj farsz: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i bulionem. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem.

Reklama

Pozostałe ziemniaki zetrzyj, odciśnij sok do miseczki. Odstaw na 10 minut. Potem zlej wodę, a skrobię z dna miseczki ponownie dodaj do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odcedź, utłucz, wymieszaj ze startymi ziemniakami. Wbij jajko. Wyrób.

2 Z ciasta formuj placki, kładź na nich po porcji farszu i formuj owalne podłużne kluski. Gotuj w posolonym wrzątku ok. 25 minut od wypłynięcia.

Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż go z cebulką na oleju. Polej gotowe cepeliny.

8 porcji, 30 min

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej