Cevapcici

Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki), 1 łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki pasty ajvar, 1 średnia biała cebula, 1 średnia czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka przyprawy typu vegeta, 1 łyżka mielonego pieprzu np. ziołowego, 1 łyżka słodkiej lub ostrej mielonej papryki, 50-100 ml gazowanej wody, po 1 łyżeczce tymianku i cząbru lub zioła prowansalskie, sól, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

1. Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, pastę ajvar, drobno posiekane cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, pieprz i przyprawy. Mieszając, dolewaj wodę. Na koniec dopraw do smaku solą. Miskę z mięsem włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

2. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski o długości ok. 10 cm. Patelnię grillową posmaruj olejem. Mocno rozgrzej i partiami wkładaj cevapcici. Smaż z każdej strony po ok. 5 min. Podawaj z frytkami lub chlebkami pita, pastą ajvar i sałatką (np. szopską).

Reklama

Rada: Do przygotowania sałatki szopskiej potrzebne będą: 3-4 pomidory, 1 duży ogórek, 2 papryki, kawałek sera solankowego np. feta oraz oliwa.

Warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Polej oliwą, wymieszaj. Wierzch posyp pokruszonym lub startym na tarce serem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 160 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej