Chleb bananowy z orzechami

Składniki na 8-10 porcji: 3-4 bardzo dojrzałe banany, 1/3 szklanki roztopionego masła lub margaryny, 1/3-1/2 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, ½.

Reklama

Przygotowanie:

1. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, a następnie osącz na sicie. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy, wymieszaj.

Do drugiej włóż banany, dodaj wystudzone masło lub margarynę, zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztrzepane jajko, krótko utrzyj mikserem. Na koniec, wciąż miksując na wolnych obrotach, powoli dosypuj suche składniki oraz rodzynki. Miksuj do momentu, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.

2. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, włóż blaszkę z ciastem. Piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Rada: Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 230 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej