Chleb chłopski, z kiełbasą

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki razowej, 2 laski kiełbasy, 5 dag drożdży, łyżeczka soli ziołowej, łyżeczka cukru, pół łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu, ok. 1,5 szklanki ciepłej wody.

1. Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki zalej połową szklanki wody. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

2. Kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Odstaw, aby ostygła.

3. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj pozostałe składniki ciasta, wytopiony tłuszcz z kiełbasy. (ale bez kawałków kiełbasy). Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut, aby się dobrze napowietrzyło. Uformuj w kulę, nakryj, odstaw do wyrośnięcia.

4. Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojoną zimną kiełbasę i jeszcze raz zagnieć. Odstaw jeszcze do wyrośnięcia. Przełóż ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ponownie odstaw na 15 minut.

5. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 60 min w temp. 180˚C. Zamiast kiełbasy możesz także dodać do ciasta wysmażone skwarki z chudego wędzonego boczku. Chleb będzie równie smaczny.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Bella Relaks
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej