Chleb na zakwasie

Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650, ½ szklanki otrąb (pszennych lub owsianych), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 łyżka cukru, 1 i ½ łyżeczki soli, 3 szklanki przegotowanej wody. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych.

Reklama

Przygotowanie:

1. Przygotuj zakwas.

Do dużego, wyparzonego słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli dodaj ½ szklanki mąki oraz ½ szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3. i 4. dnia.

Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest gotowy do użycia. Zakwas należy dokarmiać codziennie – wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody.

Jeśli nie będziesz piekła chleba zbyt często, zakwas wstaw do lodówki (na maksymalnie 10 dni). Po tym czasie należy go wyjąć, zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej i dokarmić.

Po 3 godzinach będzie go można użyć do wypieku chleba.

2. Przygotuj chleb. Do miski dodaj przesianą mąkę, otręby, pestki słonecznika, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zakwas oraz letnią wodę i wymieszaj mikserem (końcówką z hakami) lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 godz. (czas rośnięcia zależy od temperatury). Piecz 15 minut w temp. 200° C. Następnie zmniejsz temp. do 180° C, piecz jeszcze ok. 45 minut.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Kromka: 160 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej