Chlebek miodowy na jogurcie

Znacznie smaczniejszy niż nawet najlepszy ze sklepu. Przepis przysłała Katarzyna Wenc z Rzeszowa

Składniki: pół litra jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka, 5 dag drożdży, pół łyżki soli , 2 łyżki płynnego miodu, 2 i pół szklanki mąki żytniej, ok. 2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie: Jogurt utrzyj z drożdżami. Dodaj sól i miód, połącz. Wsyp mąkę żytnią, wyrób. Wsyp mąkę pszenną, ponownie wyrób. Odstaw na 20 minut.

Reklama

Ciasto zagnieć. Uformuj 2 bochenki. Gdy wyrosną, nakłuj w kilku miejscach. Piecz ok. 30 min w 200°C.

Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 4 cena za porcję: 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej