Chlebek z cukinią i serem

Składniki na 8 porcji: ✓ cukinia (ok. 350 g) ✓ cebula ✓ szklanka mąki pszennej ✓ łyżeczka proszku do pieczenia ✓ 5 jajek ✓ 120 g twardego żółtego sera ✓1/4 szklanki oleju ✓pomidor ✓sól, pieprz

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Natłuść formę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 14 x 21 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał po obu dłuższych bokach.

2. Posiekaj cebulę. Zetrzyj na tarce cukinię (na grubych oczkach) i żółty ser. Wymieszaj najpierw mąkę z proszkiem do pieczenia, potem dodaj roztrzepane jajka, cebulę, cukinię, ser, resztę oleju. Wymieszaj mikserem. Przypraw solą i pieprzem.

3. Przełóż masę do formy. Pokrój pomidor w plasterki i ułóż na wierzchu. Piecz 40 minut (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).

4. Wyjmij z formy po 5 minutach. Podawaj na ciepło bądź przestudzony, z wędzonym łososiem lub szynką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej