Chłodnik ogórkowy

Składniki na 8 porcji: • 4 duże jogurty naturalne • śmietana 18% • 4 długie ogórki • pęczek koperku • pęczek natki pietruszki • 2 pęczki cienkiego szczypiorku • 6 ząbków czosnku • 3 łyżki oliwy • sok z cytryny • sól • pieprz • 4 jajka

1. Ogórki umyj, trzy z nich obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dopraw solą. Ostatni potnij w cienkie długie plastry, odłóż do dekoracji.

Reklama

2. Zioła opłucz, osusz, po czym drobno posiekaj i wrzuć do jogurtu wymieszanego ze śmietaną.

3. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odlane z soku ogórki. Całość wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

4. Dopraw chłodnik solą oraz pieprzem i wstaw na noc do lodówki.

5. Podawaj w miseczkach z cząstkami jajek ugotowanych na twardo oraz z plastrami ogórka.

Czas: 40 min. 1 porcja = 240 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej