Chłodnik - z czym podawać?

Chętnie przyrządzasz o tej porze roku orzeźwiające chłodniki? Świetnie, bo są lekkie i zdrowe. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak, możesz podać je z aromatycznymi dodatkami. Sprawdzą się choćby grzaneczki czosnkowe - radzi Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Naleśnikowe szaszłyczki

Reklama

Usmaż naleśniki. Posmaruj je farszem z sera śmietankowego, jogurtu, posiekanej bazylii i czosnku. Zwiń i potnij w plastry. Ruloniki nadziej na patyczki do szaszłyków. Podawaj do chłodnika pomidorowego albo paprykowego.

Bekonowe pałeczki

Bekon lub bardzo chudy boczek pokrój w cieniutkie plasterki. Ciasno owiń nim grube paluszki grissini. Podawaj po jednym do porcji chłodnika (np. z zielonego groszku albo brokułowego), kładąc go na brzegu kokilki.

Domowe wypieki

Jeśli nie uda ci się kupić paluszków grissini, z powodzeniem możesz zastąpić je paluszkami ptysiowymi lub chlebowymi. Te ostatnie zrobisz z ciasta drożdżowego, takiego jak na pizzę. Przed pieczeniem możesz posypać je makiem albo sezamem.

Chrupiące kulki

Każdy kremowy chłodnik będzie pożywniejszy z groszkiem ptysiowym! Jak go przygotować? 1 szkl. wody zagotuj z 1/3 kostki masła. Wsyp 1 szkl. mąki i dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia, ostudź.

Wbij 2 jajka, zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją do szprycy. Wyciśnij małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 min w 200 st. Wystudź.

Mięsne kąski

Filety z kurczaka lekko rozbij, potnij w paski o szer. 2 cm. Ponabijaj je na patyczki od szaszłyków, robiąc harmonijkę. Przypraw, upiecz na grillu. Podaj np. do chłodnika ogórkowego.

Szybkie paszteciki

Przygotujesz je w niecałe 30 min! Ciasto francuskie potnij na kwadraty, nałóż na nie farsz (np. z pieczarek duszonych z cebulką). Złóż po przekątnej, zlep brzegi, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15 min w 220 st.

Liczy się pomysł!

Tradycyjny chłodnik litewski posyp pokruszonym serem feta i podaj go z szaszłykami z ogórka. Jeśli chcesz, by były pożywniejsze, ogórek poprzedzielaj kawałeczkami chleba razowego.

Małe pulpeciki (ugotowane w rosole) świetnie smakują na zimno w pikantnym chłodniku! Do mięsa na pulpeciki dodaj sporo świeżych ziół.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach • 8 jajek • pęczek szczypiorku • 4 zielone szparagi • łyżeczka masła klarowanego • sałata lub świeże zioła do dekoracji • słodka... więcej