Naleśnikowe szaszłyczki
Usmaż naleśniki. Posmaruj je farszem z sera śmietankowego, jogurtu, posiekanej bazylii i czosnku. Zwiń i potnij w plastry. Ruloniki nadziej na patyczki do szaszłyków. Podawaj do chłodnika pomidorowego albo paprykowego.
Bekonowe pałeczki
Bekon lub bardzo chudy boczek pokrój w cieniutkie plasterki. Ciasno owiń nim grube paluszki grissini. Podawaj po jednym do porcji chłodnika (np. z zielonego groszku albo brokułowego), kładąc go na brzegu kokilki.
Domowe wypieki
Jeśli nie uda ci się kupić paluszków grissini, z powodzeniem możesz zastąpić je paluszkami ptysiowymi lub chlebowymi. Te ostatnie zrobisz z ciasta drożdżowego, takiego jak na pizzę. Przed pieczeniem możesz posypać je makiem albo sezamem.
Chrupiące kulki
Każdy kremowy chłodnik będzie pożywniejszy z groszkiem ptysiowym! Jak go przygotować? 1 szkl. wody zagotuj z 1/3 kostki masła. Wsyp 1 szkl. mąki i dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia, ostudź.
Wbij 2 jajka, zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją do szprycy. Wyciśnij małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 min w 200 st. Wystudź.
Mięsne kąski
Filety z kurczaka lekko rozbij, potnij w paski o szer. 2 cm. Ponabijaj je na patyczki od szaszłyków, robiąc harmonijkę. Przypraw, upiecz na grillu. Podaj np. do chłodnika ogórkowego.
Szybkie paszteciki
Przygotujesz je w niecałe 30 min! Ciasto francuskie potnij na kwadraty, nałóż na nie farsz (np. z pieczarek duszonych z cebulką). Złóż po przekątnej, zlep brzegi, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15 min w 220 st.
Liczy się pomysł!
Tradycyjny chłodnik litewski posyp pokruszonym serem feta i podaj go z szaszłykami z ogórka. Jeśli chcesz, by były pożywniejsze, ogórek poprzedzielaj kawałeczkami chleba razowego.
Małe pulpeciki (ugotowane w rosole) świetnie smakują na zimno w pikantnym chłodniku! Do mięsa na pulpeciki dodaj sporo świeżych ziół.