Chrupiące smoothie

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych), 2 banany, sok wyciśnięty z cytryny, 600 ml jogurtu naturalnego, miód do smaku, kilka łyżek granoli, listki mięty lub melisy do dekoracji.

Zdjęcie

Chrupiące smoothie /123/RF PICSEL
Chrupiące smoothie
/123/RF PICSEL

1. Jagody świeże przebierz, pozbaw wszelkich listków czy kawałków łodyżek. Umieść owoce na sicie, przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie pozostaw do osączenia.

2. Banany umyj, obierz. Pokrój owoce w plasterki. Część odłóż do dekoracji. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Pozostałe banany przełóż do kielicha miksera lub wysokiego naczynia.

Reklama

3. Do bananów dodaj jagody. Wlej jogurt naturalny (ewentualnie kefir, zsiadłe mleko albo maślankę). Zmiksuj całość na gęsty aksamitny koktajl. Dopraw go do smaku naturalnym miodem i raz jeszcze zmiksuj.

4. Gotowe smoothie rozlej do szklanek lub filiżanek. Każdą porcję posyp 1-2 łyżkami ulubionej granoli (np. truskawkowej lub czekoladowej). Ozdób plasterkami banana oraz listkami ziół.

Czas ok. 10 min; porcja – 250 kcal, cena 3,10 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach • 8 jajek • pęczek szczypiorku • 4 zielone szparagi • łyżeczka masła klarowanego • sałata lub świeże zioła do dekoracji • słodka... więcej