Chrzanowe żołądki drobiowe

Składniki: 1 kg żołądków drobiowych, 200 ml gęstej śmietany, cebula, 2-3 łyżki mąki, 1-2 łyżki masła, 1 litr bulionu warzywnego, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, lubczyk, sól, pieprz, chrzan.

Żołądki opłucz, wrzuć do bulionu, dodaj przyprawy, gotuj do miękkości 45-60 min na małym ogniu. Wyjmij z bulionu łyżką cedzakową, lekko ostudź, pokrój w cienkie paseczki.

Reklama

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wsyp mąkę, mieszaj, aż mąka się rozprowadzi. Żołądki włóż do bulionu, dodaj cebulkę z mąką, śmietanę i chrzan (ok. 3 łyżeczki). Wymieszaj, gotuj jeszcze 15 min. Przypraw.

Czas przygotowania: 90 min. Ilość porcji: 8. Cena za porcję: 2 zł.

Przepis przysłała Sylwia Wójcik z Wielkiej Wsi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej