Cielęcina z wiśniami

Składniki: 50 dag mielonej cielęciny, 1 cebula, 1/2 szklanki wiśni, 2-3 łyżki pistacji, po 1/4 łyżeczki kuminu i cynamonu, 1 jajko, 1/4 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, kilka listków bazylii

Reklama

1. Cielęcinę przełóż do miski. Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj, dodaj do mięsa. Wiśnie opłucz, pozbaw pestek. Posiekaj orzeszki pistacjowe.

2. Do miski z mięsem i cebulą dodaj posiekane pistacje, kumin oraz mielony cynamon. Dodaj żółtko i ubite białko, wsyp bułkę tartą. Masę wyrób. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach duże placki. Na każdym ułóż po kilka wiśni. Przykryj owoce mięsem, zlepiając pulpety.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wody (lub bulionu mięsnego). Ułóż przygotowane pulpety.

5. Naczynie przykryj. Wstaw do piekarnika. Piecz mięso w temperaturze 190 st., aż zacznie brązowieć (30-40 min). W razie potrzeby, do naczynia dolewaj wodę. Gotowe pulpety dekoruj listkami bazylii.

Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal cena 3,30 zł.

By sprawdzić, czy brązowe z wierzchu pulpety są już upieczone, najlepiej wbić w nie ostrożnie widelec lub patyczek do ciasta. Jeśli wypływający ze środka sos jest przejrzysty, danie możesz bez obawy wyjąć z piekarnika.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej