Cukinia, patison, kabaczek

Można je zapiekać, dusić, faszerować.... Znakomicie komponują się z mięsem, serem i innymi warzywami. Dzięki temu łatwo przygotujesz z nich pyszne, i za każdym razem inne danie na rodzinny obiad.

Do spiżarni i na przekąskę

Reklama

✔ Cukiniowe czipsy z ziołami

Cukinię oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Skrop je oliwą. Rozłóż na blachach wyłożonych pergaminem. Posyp morską solą oraz posiekanym rozmarynem albo tymiankiem. Wstaw do piekrnika rozgrzanego do temp. 110°C. Piecz ok. 90 minut. W połowie czasu pieczenia plasterki odwróć.

✔ Pikle z patisonów

Do garnka wlej 3 szklanki wody oraz szklankę octu spirytusowego 10-proc. Dodaj 3 plasterki korzenia chrzanu i kwasek cytrynowy do smaku. Wsyp łyżeczkę mielonej ostrej papryki, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarenkach oraz 3 jagody jałowca. Marynatę przypraw do smaku solą oraz cukrem.

Gotuj 10 minut. Małe patisony ułóż ciasno w słoikach. Zalej gorącą marynatą. Zakręć. Pasteryzuj 20 minut.

✔ Chutney z kabaczków

Oczyść (ew. obierz) 2 kabaczki. Pokrój je na kawałki. Rozetnij czerwoną paprykę, usuń pestki, strąk pokrój, dodaj do kabaczków. Dołóż starte jabłko i posiekany ząbek czosnku. Dodaj szklankę cukru, po 1/2 szklanki jasnego octu winnego i białego wina . Dołóż po łyżce musztardy i startego imbiru. Wsyp po 1/2 łyżeczki soli i chili w płatkach. Duś 90 minut. Zmiksuj.

Przełóż do słoików. Zakręć, pasteryzuj 10 minut. Podawaj, np. jako sos do czipsów.

1Cukinię umyj, rozetnij, wydrąż. Gotuj 5–7 minut w lekko posolonej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj cebulę oraz oliwki. Wsyp bułkę tartą. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze wyrób. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. 2Połówki cukinii wyjmij, lekko przestudź. Napełnij przygotowanym farszem. Ułóż w żaroodpronej formie. Wierzch obłóż plasterkami pomidorów. Posyp startym żółtym serem. Oprósz ziołami prowansalskimi i słodką papryką. 3Nafaszerowaną cukinię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz około 40 minut. Przed podaniem udekoruj pomidorami oraz natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej