Cukinia z pomidorami

Składniki dla 4 osób: 2 młode cukinie • 2 pomidory • 2 cebule • 2 łyżki oleju • plastry sera żółtego (tyle, ile plastrów cukinii) • 2-3 jaja • 3-4 łyżki bułki tartej • tłuszcz do smażenia • sól • pieprz.

1. Cukinie obrać i pokroić w plastry. Cebule pokrojone w kostkę zeszklić na oleju i doprawić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry.

Reklama

2. Każdy plaster cukinii panierować w roztrzepanych jajach i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Upieczoną cukinię przełożyć na blaszkę.

3. Na każdy plaster nałożyć zeszkloną cebulę, plaster pomidora i plaster sera żółtego. Całość zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu roztopienia sera. Podawać na gorąco jako przystawkę lub samodzielne danie.

CZAS: około 40 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wiosenne przepisy siostry Anastazji”

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej