Cukinie faszerowane mięsem królika

Składniki na 4 porcje: 600 g udek z królika  4 okrągłe cukinie  150 g marchwi  4 szalotki  4 ząbki czosnku  3 łyżki oliwy  sól  zmielony czarny pieprz  gałązka tymianku  200 ml czerwonego wina  400 g pomidorów  mała garść natki pietruszki  80 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

Reklama

Pokrój mięso królika w małe kawałki. Zetnij czubki cukinii i wyżłób. Drobno posiekaj miąższ. Marchew pokrój w drobną kostkę, szalotkę posiekaj, a czosnek pokrój w plastry.

Podsmaż na oleju najpierw szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i smaż razem na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodaj miąższ z cukinii i mięso z królika. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i zalej winem. Na wolnym ogniu gotuj przez ok. 15 minut.

Pomidory i oliwki pokrój, posiekaj natkę pietruszki i dodaj je do garnka na pięć minut przed końcem gotowania. Mieszanką napełnij cukinie. Przykryj górnymi częściami i piecz 20 min w 180°C.

Czas przygotowania: 80 minut. Poziom: średni

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej