Cykoria w sosie winnym

●2 cykorie z odciętymi gorzkimi końcami ●masło ●1/2 cytryny ●30 ml białego wytr. wina ●150 ml bulionu ●pomidor ●posiekana cebula ●2 plastry szynki ●szczypta cukru ●sól ●pieprz ●natka

Cykorię przekrój wzdłuż, oprósz solą, pieprzem. Obsmaż na maśle 5 min, dodaj wino, sok z cytryny, cukier, duś. Wlej bulion, duś 20 min. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj obrany, pokrojony pomidor, szynkę. Cykorię włóż na półmisek, zalej sosem, posyp natką.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej