Dorsz smażony

Składniki na 4 porcje: ● 4 filety dorsza ● sól ● pieprz ● pół cytryny ● mąka ● kilogram ziemniaków ● olej ● kapusta pekińska ● 6 rzodkiewek ● ogórka ● oliwa ● zioła do sałatek

❶ Filety opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem kuchennym, po czym skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny do lodówki.

Reklama

❷ Natrzyj ryby solą, pieprzem i zapanieruj w mące pszennej.

❸ Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej mocno olej. Usmaż dorsze z obu stron na złoty kolor.

❹ Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w paski. Usmaż na oleju.

❺ Kapustę pekińską poszatkuj, a rzodkiewki i ogórka potnij w plasterki. Posyp warzywa przyprawą i wymieszaj z oliwą.

❻ Danie podawaj z sosem.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: średnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej