Dorsz w razowej panierce

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z dorsza (jeśli wolisz, zastąp go inną białą rybą morską), 4 kromki wysuszonego chleba razowego, po łyżeczce ostrej musztardy i ostrego keczupu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta granulowanego czosnku, sól morska, biały mielony pieprz, olej do smażenia, 3-4 łyżki płatków migdałów do dekoracji.

1. Musztardę wymieszaj z keczupem, papryką i szczyptą pieprzu. Filety z dorsza umyj i osusz, ewentualnie oczyść z łusek. Od strony mięsa delikatnie natrzyj solą, a od strony skóry posmaruj marynatą z keczupem i przyprawami. Odłóż na 20 minut.

2. Kromki pieczywa podsmaż na suchej patelni lub w opiekaczu. Zrumieniony chleb zmiel na grubszą pa nierkę. Wymieszaj ją ze szczyptą pieprzu i czosnkiem.

Reklama

3. Ryby delikatnie osusz z nadmiaru marynaty. Opanieruj w pokruszonym chlebie. Na patelni ułóż przycięty kawałek pergaminu. Wylej niewielką ilość oleju, a gdy się rozgrzeje, usmaż partiami kawałki ryby.

Posyp uprażonymi na patelni bez tłuszczu płatkami migdałów. Podawaj np. z pieczywem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej