Drobiowe kotlety w sezamowej posypce

Składniki na 4 porcje: 2 pojedyńcze filety z kurczaka, 1 cukinia, 1 kalafior ramonesco albo brokuł, po 1 żółtej i czerwonej papryce, 10 dag mrożonego groszku cukrowego, 1 papryczka chili, 3 dymki, 20 dag ryżu, 5 łyżek oleju, 60 ml sosu sojowego, 100 ml azjatyckiego sosu chili, po 3 łyżki jasnego i czarnego sezamu, 8 dag tartej bułki, 1 jajko, 5 dag mąki pszennej, pieprz, sól.

1. Groszek rozmroź. Warzywa oczyść, opłucz. Cukinię przekrój wzdłuż, a potem w plasterki. Kalafior podziel na małe różyczki, gotuj je w posolonym wrzątku przez 4 minuty. Odcedź.

Papryki potnij na spore kawałki, strączki groszku na połówki, dymki na kawałeczki, a chili – w cienkie plasterki. Ryż wsyp na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, smaż na nim paprykę przez 2-3 minuty. Dołóż resztę warzyw, smaż dalej 4-5 minut. Podlej sosem sojowym i sosem chili. Ponownie zagotuj. Jarzynkę przypraw do smaku. Filety opłucz, osusz.

Każdy przekrój na 2 kotlety, lekko rozgnieć je dłonią. Posyp solą i pieprzem. Sezam wymieszaj na płaskim talerzu z tartą bułką.

3. Mięso oprósz mąką, panieruj w roztrzepanym jajku, a potem w bułce z sezamem. Smaż na pozostałym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Sznycle podawaj z ryżem i przygotowaną jarzynką.

Przygotowanie ok. 35 minut. 1 porcja ok. 710 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej