Duszone udka z kurczaka w sosie groszkowym

Składniki na 6 porcji: 2 udka kurczaka, 1 szkl. zielonego groszku, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1–2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól, przyprawa typu Kucharek, posiekany koperek do posypania, olej do smażenia

Reklama

1. Udka kurczaka myję, osuszam. Tak przygotowane mięso przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą typu Kucharek.

2. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i lekko ją rumienię. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz udka. Smażę dalej, aż mięso ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Wtedy podlewam składniki wodą. Wywar przyprawiam do smaku. Doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem 20 minut.

3. Po tym czasie dodaję zielony groszek. Duszę dalej ok. 5 minut, aż stanie się miękki. Mąkę mieszam z 1/2 szkl. zimnej wody. Dodaję śmietanę. Wlewam na patelnię z mięsem i groszkiem. Sos ponownie przyprawiam do smaku. Gotuję. Podaję np. z grubym makaronem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej