Dyniowo-kokosowa zupa

Składniki na 4 porcje: 1 mała dynia, 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz , 2 łyżki oliwy, 3 szklanki bulionu warzywnego, pół łyżeczki pasty curry, 1 szklanka mleczka kokosowego, gałka muszkatołowa, szczypior.

1 Dynię opłucz pod bieżącą wodą. Odmianę hokkaido pokrój w kostkę, pozostałe gatunki w szerokie plastry. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze, skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w temp. 200 st. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.

2 Obraną szalotkę oraz ząbek czosnku posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij szalotkę z czosnkiem. Wrzuć pokrojoną dynię, zalej całość bulionem warzywnym.

Reklama

3 Dodaj pastę curry. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe. Gotuj razem jeszcze 2-3 minut.

4 Kilka kawałków dyni wyjmij, resztę zmiksuj w zupie na gładki krem. włóż odłożoną dynię. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Rozlej do talerzy lub miseczek.

Umyj, osusz i posiekaj kilka łodyg szczypioru. Ozdób każdą porcję zupy.

czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej