Dżem agrestowy z gruszkami

Składniki: 1,1 kg agrestu  80 dag dojrzałych gruszek  sok z 1 cytryny  1 laska wanilii  1/2 kg cukru żelującego.

Agrest oczyść, umyj i osusz. Gruszki umyj, obierz, przekroj na pół i usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Laskę wanilii rozkrój i wyjmij nasiona.

Owoce przełóż do rondla, dodaj cukier, wanilię i odstaw na godzinę. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu ok. 4 minuty. Gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej