Dżem malinowy z rumem

Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg malin, 2 szklanki cukru, 1 cytryna, 2 łyżki rumu, 3-4 słoiczki o pojemności 200 ml

Reklama

Przygotowanie:

1. Maliny dokładnie opłucz, zanurzając je w miseczce z wodą. Następnie rozłóż na papierowym ręcznikiem, by osączyć je z nadmiaru wody. Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1-2 godziny, by puściły sok. Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z cytryny sok.

2. Garnek z malinami postaw na ogniu, podgrzej. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz cały sok. Gotuj ok. 30 min, często mieszając i usuwając pojawiającą się pianę.

3. Następnego dnia zawartość garnka ponowie pogrzej.  Gdy całość się zagotuje i zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, gotuj 30 min. Po tym czasie dodaj rum, zamieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 min.

4. Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na ok. 15 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie. Gorący dżem przełóż do słoików, starannie zakręć. Postaw na ok. 30 min do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze i jednocześnie wieczko zostanie wyjałowione.

Możesz je też przykryć grubym kocem lub ręcznikiem. Słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu, wówczas dżem zachowa apetyczny, intensywny kolor.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 490 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej