Dżem owocowo-orzechowy

Składniki na 3-4 słoiczki: 75 dag rabarbaru, 1 kg brzoskwiń, sok z ½ cytryny, 10 dag orzechów włoskich, 75 dag cukru Ponadto: 3-4 słoiczki o pojemności 300 ml

Przygotowanie:

Reklama

1. Rabarbar umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Łodygi obierz, pokrój w plasterki (ok. 1 cm). Brzoskwinie dokładnie umyj, sparz i zdejmij z nich skórkę.

Przekrój je na pół, wyjmij pestki i pokrój w kostkę (zrób to w misce, aby nie stracić soku z brzoskwiń). Do dużego rondla z grubym dnem wrzuć pokrojony rabarbar i brzoskwinie. Zasyp wszystko cukrem i odstaw na ok. 2 godziny, aż puszczą sok. Na koniec dodaj sok z cytryny.

2. Rondel postaw na niezbyt dużym ogniu. Gdy całość się zagotuje i zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i smaż jeszcze 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnego dnia zawartość rondla ponownie zagotuj i smaż na małym ogniu 30-40 min. Do gorącego dżemu dodaj posiekane orzechy włoskie i odstaw na kilkanaście godzin. Po tym czasie zagotuj ponownie i smaż jeszcze ok. 20 min. Jeśli podczas gotowania pojawi się piana, usuń ją.

3. Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100° C piekarnika na 15 minut. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie.

4. Gorący dżem przełóż do ciepłych słoików i starannie je zakręć. Słoiki postaw na kilka godzin do góry dnem. Możesz je przykryć grubym kocem lub ręcznikiem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Słoiczek: 910 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej