Dżem pomidorowy

Składniki: 1 kg pomidorów, 4 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 5 cm korzenia imbiru, 35 dag cukru, 2 papryczki chili.

1. Połowę pomidorów sparz, obierz. Pokrój na ćwiartki, wytnij środki. Czosnek obierz. Papryczki chili umyj, imbir obierz. Obrane pomido ry, czosnek, imbir, papryczki chili i sok z cytryny zmiksuj (możesz dodać 4 łyżki sosu rybnego, dostępnego na stoiskach z orientalną żywnością).

Reklama

2. Masę wlej do garnka z grubym dnem. Zagotuj. Ogień zmniejsz, wsyp cukier, mieszając, rozpuść.

3. Resztę pomidorów umyj, pokrój na kawałki, wytnij środki. Dodaj do masy pomidorowej. Smaż na małym ogniu ok. 45 min (aż masa będzie szklista i gęsta).

Gorącym dżemem napełnij słoiki, od razu zakręć. Odstaw do góry dnem. Przechowuj rok w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sok z cytryny dobrze wyciśnij łyże czką. Łyżeczką oskrob także imbir (wtedy nie zmarnujesz miąższu)

Do zmiksowanych pomidorów pani Małgosia dodaje pokrojone. Dzięki temu dżem nie będzie miał konsystencji musu, tylko bardziej gęstą

Cukier wsyp do wrzącej masy pomidorowej i mieszając, powoli go rozpuść. Dżem jest gotowy, gdy kropelka masy od razu zastygnie na oziębionym talerzu

Czas przygotowania 80 min, ilość słoików po 250 ml 4, cena za słoik 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej