Dżem z imbirową nutką

Składniki na 6 słoików (po ok. 200 ml): 1 i 1/2 kg truskawek, 50 dag cukru żelującego (3:1), 1 łyżka startego korzenia imbiru

Reklama

Sposób przygotowania: 1.Truskawki rozgniatam. Mus kładę do garnka. Mieszam z cukrem żelującym. Gotuję 4 minuty. Dodaję imbir. Ponownie zagotowuję.

2.Gotowy, jeszcze gorący, dżem kładę do słoiczków. Szczelnie zakręcam, stawiam do góry dnem i zostawiam tak, aż dżem wystygnie.

3.Słoiki przenoszę w chłodne miejsce. Przechowuję około 4 miesięcy.

Przepis nadesłała pani Krystyna Mazur ze Słupska

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej