Dżemik poziomkowy

Składniki: kg poziomek, 1/2 kg cukru, opak. żelfiksu

Reklama

1. Poziomki opłukuję pod zimną wodą, odcedzam. Przekładam je do garnka, zasypuję cukrem oraz żelfiksem. Gotuję ok. 30 min na wolnym ogniu, aż poziomki zrobią się zupełnie miękkie. Na koniec miksuję je blenderem. Wtedy dżem ładniej wygląda.

2. Gorący przelewam do wyparzonych słoików. Natychmiast je zakręcam, ustawiam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.

Przygotowanie 50 min • Porcja 220 kcal • Koszt słoiczka 1,20 zł • Na 4-5 słoiczków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej