Ewa Wachowicz poleca przepisy na pyszne dżemy

Ładne okazy

Reklama

Na przetwory wybieraj owoce dojrzałe (mocno wybarwione), zdrowe (bez plamek i uszkodzeń), świeże.

Najpierw mycie!

Umyj je, a dopiero potem, w zależności od rodzaju, oczyść z szypułek, gałązek, pestek. W przeciwnym razie owoce stracą dużo soku.

Kilka wersji

Lubisz kulinarne eksperymenty? Zrób tradycyjny mus jabłkowy i podziel go na cztery porcje. Jednej nie zmieniaj, do drugiej dodaj trochę startego imbiru. Trzecią porcję wzbogać likierem migdałowym. czwarta część zyska orientalny smak, gdy dodasz cynamon oraz kardamon. Zimą sprawdzisz, która wersja jest najlepsza!

Tylko szczelnie...

...zamknięte przetwory będą mogły stać w spiżarni przez całą zimę. Obejrzyj więc słoiki, czy nie są wyszczerbione. Wieczko nie może nosić śladów rdzy, a guma nie ma prawa się kruszyć.

Śniadaniowo

Konfitury chcesz wykorzystać jako smarowidło do pieczywa? Zamiast zwykłego cukru użyj niskosłodzonego cukru żelującego. Przetwory zyskają gęstą konsystencję i będą mniej kaloryczne!

Arbuz na zimę

Usuń pestki, miąższ pokrój w dużą kostkę. Do słoika o poj. 1 l włóż przygotowane owoce, dodaj 3 łyżki cukru, 100 ml rumu i kilka plasterków cytryny. Zapasteryzuj.

Konfiturę morelową wzbogaci świeża mięta lub melisa. Maliny będą pyszne z rozmarynem, a gruszki – z bazylią!

Domowe smakołyki powinny mieć wyjątkową oprawę. Wówczas będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy! Do wieczka przyłóż np. nieco większy kawałek kolorowej serwetki, obwiąż go rafią, sznureczkiem albo wstążeczką.

Do krojenia owoców używaj nierdzewnych noży. Żelazo niszczy witaminy!

Owoce w kompocie opadają na dno słoika? Jest nieszczelny! Zapasteryzuj go jeszcze raz.

Trzy ważne zasady

Nakładaj nie po brzegi! Słoiczki napełnij gorącą masą, zostawiając 1–2 cm od krawędzi słoika.

Wyczyść ranty słoika. Zrób to suchą ściereczką lub ręcznikiem papierowym (od środka i na zewnątrz naczynia).

Zakręcaj delikatnie. Wieczek nie dokręcaj zbyt mocno, bo je zniszczysz. Słoiki studź ustawione do góry dnem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej