Fasola z kiełbasą

Składniki dla 4 osób: 30 dag fasoli • 20 dag mięsa mielonego wołowo- wieprzowego • 20 dag wędzonego boczku • 2 bataty lub dynia • 3 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • pikantny ketchup • 2 cebule • olej • sól pieprz.

1. Fasolę mocz w wodzie przez noc. Zmień wodę, włóż ziela angielskie, liście laurowe i gotuj przez około 45 minut. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i mięso. Dodaj do fasoli.

Reklama

2. Bataty lub dynię obierz, umyj, pokrój w cząstki, gotuj 20 minut na parze. Do fasolki z mięsem dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup, przypraw solą i pieprzem. Dodaj bataty lub dynię. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej