Fasolka - marynowana albo kiszona

Składniki na 2 słoiki o poj. 500 ml: po 50 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej, 6 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 proc., 7 płaskich łyżeczek soli, 21 czubatych łyżeczek cukru

Zdjęcie

Fasolka marynowana /123/RF PICSEL
Fasolka marynowana
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Fasolkę umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końce i usuń włókna. Wrzuć ją do garnka z osoloną wrzącą wodą i gotuj ok. 10 min. Fasolka powinna być lekko twardawa. Następnie odcedź ją na sicie i pozostaw do ostygnięcia.

2. Przygotuj zalewę. Ocet wymieszaj z przegotowaną, zimną wodą. Dodaj sól oraz cukier, dokładnie wymieszaj.

Reklama

3. Do czystych i wyparzonych słoików ostrożnie włóż fasolkę, tak by jej nie połamać. Zalewę zamieszaj i zalej nią warzywa. Każdy słoik szczelnie zakręć. Pasteryzuj 10-15 min w garnku z wodą lub w piekarniku w temperaturze 130° C. Fasolka będzie gotowa już po kilku dniach, ale tak przygotowana może stać również całą zimę.

Przygotowanie: 60 minut Słoik: 195 kilokalorii

Możesz też przygotować kiszoną fasolkę szparagową

1 kg fasolki wymieszaj z 1 strąkiem czerwonej lub żółtej papryki pokrojonym w kostkę. Dodaj ½ łyżki soli oraz kilka gałązek kopru. Na dnie dużego słoja (wyparzonego) lub kamionkowego naczynia ułóż 2-3 liście kapusty i kilka gałązek kopru. 

Włóż fasolkę z papryką. Zalej solanką przygotowaną z 2 l wody i ½ łyżki soli. Obciąż talerzykiem i szklanką z wodą. Po 3-5 dniach fermentacji całość przełóż do mniejszych słoików i pasteryzuj 15-20 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej