Fasolowe tartaletki

Składniki na 6 porcji: 25 dag mąki, 12,5 dag masła,2 jajka,150 ml śmietany 18 proc., 1 puszka czerwonej fasolki, 1 puszka kukurydzy, 4 pomidorki wiśniowe, dymka do dekoracji, sól, pieprz

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, jedno jajko oraz sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

2. Przygotuj 6 foremek do tartaletek. Jeśli chcesz, możesz je wyłożyć papilotkami. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim przygotowane foremki.

Reklama

3. Drugie jajko rozkłóć razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę odlej z zalewy, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie. Pomidorki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Przygotowane warzywa rozłóż do foremek.

4. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Foremki ustaw na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 st. Wyjmij, lekko przestudź. Opłucz, osusz, a następnie grubo posiekaj 1-2 dymki. Udekoruj przestudzone tartaletki i podawaj na stół.

Czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 2,10 zł.

Bez tłuszczu do formy

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Pamiętaj, że kruche ciasto zawiera w swym składzie dużo tłuszczu i dlatego nie ma potrzeby, by wylepianą nim formę dodatkowo smarować masłem czy olejem.

Z tego samego przepisu przygotujesz dużą tartę fasolową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej