Fasolowy przysmak z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji: 1 mała podwójna pierś z kurczaka, 1 puszka (240 g) fasolki, najlepiej czerwonej, 1 batat (słodki ziemniak), 1 marchewka, 1/2 czerwonej papryki, 1 puszka pomidorów (krojonych), 2 łyżki oleju, po szczypcie oregano, rozmarynu i tymianku, 1/3 łyżeczki wędzonej lub ostrej papryki, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia.

Zdjęcie

Fasolowy przysmak z kurczakiem /123/RF PICSEL
Fasolowy przysmak z kurczakiem
/123/RF PICSEL

1. Fasolkę odlej z zalewy i przepłucz na sitku. Batat i marchewkę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Paprykę posiekaj w paseczki.

2. Mięso umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami i łyżeczką oleju. Odstaw na 30 minut. Wrzuć na rozgrzaną, głęboką patelnię lub do rondla. Podsmaż, ewentualnie skrop dodatkowo olejem. Dodaj batat i marchewkę, wlej pomidory z zalewą i duś pod przykryciem do miękkości mięsa.

Reklama

3. Pod koniec duszenia wsyp fasolkę i paprykę. Podgrzewaj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku. Jeśli sosu jest za dużo, zdejmij pokrywkę i zwiększ na chwilę gaz – część sosu odparuje.

Podawaj z kaszą jaglaną. Mięso możesz zastąpić pokrojoną kiełbasą lub serdelkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej