1. Fasolkę odlej z zalewy i przepłucz na sitku. Batat i marchewkę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Paprykę posiekaj w paseczki.
2. Mięso umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawami i łyżeczką oleju. Odstaw na 30 minut. Wrzuć na rozgrzaną, głęboką patelnię lub do rondla. Podsmaż, ewentualnie skrop dodatkowo olejem. Dodaj batat i marchewkę, wlej pomidory z zalewą i duś pod przykryciem do miękkości mięsa.
3. Pod koniec duszenia wsyp fasolkę i paprykę. Podgrzewaj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku. Jeśli sosu jest za dużo, zdejmij pokrywkę i zwiększ na chwilę gaz – część sosu odparuje.
Podawaj z kaszą jaglaną. Mięso możesz zastąpić pokrojoną kiełbasą lub serdelkami.