Faszerowane piersi kurczaka

Składniki na 4 porcje: 50 dag dyni piżmowej, 1 cebula, 2 łyżki masła, 3 łyżki startego żółtego sera, 1-2 łyżki posiekanej natki, 2 podwójne piersi kurczaka, sól, pieprz, olej do smażenia.

1 Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Obraną cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj dynię, oprósz solą oraz pieprzem i duś na małym ogniu kilka minut. Przestudź dynię, dodaj starty ser i posiekaną natkę, wymieszaj.

2 Umyte piersi kurczaka osusz. W każdej natnij kieszeń. Nałóż farsz dyniowy. Kieszenie zepnij wykałaczkami. Piersi natrzyj z każdej strony solą oraz pieprzem.

Reklama

Smaż na lekko rozgrzanym oleju po 5-8 minut z każdej strony. Pokrój w plastry.

czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 4,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej