Faszerowany kurczak z papryką i pieczarkami

Składniki: cały kurczak (ok. 1,7 kg), cebula, strąk czerwonej papryki, 50 dag pieczarek, marchewka, przyprawa do kurczaka, lubczyk, ostra mielona papryka, sól, pieprz, olej.

1. Tuszkę kurczaka umyj, odetnij ostre końce skrzydełek. Od zewnątrz i od wewnątrz natrzyj mięso przyprawą do kurczaka oraz mieloną papryką. Odstaw.

Reklama

2. Oczyść strąk papryki, cebulę, pieczarki. Miąższ papryki oraz cebulę pokrój w kostkę, pieczarki – w cienkie półplasterki (część pieczarek zachowaj w całości).

Rozgrzej olej i podsmaż przygotowane składniki. Przypraw solą, pieprzem. Farszem napełnij tuszkę. Zepnij wykałaczkami, obsyp lubczykiem.

3. Ułóż kurczaka na blaszce (albo w naczyniu żaroodpornym). Obłóż mięso pokrojoną marchewką oraz pieczarkami. Nakryj folią aluminiową. Piecz ok. 90 min w temp. 200˚C. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby skórka się zrumieniła.

Wioletta Szczepańska z Mroczna

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej