Fileciki z soli w ostrym sosie

Składniki: 4 filety z soli, 2 dag migdałów w płatkach, sok z cytryny, 2 duże cebule, 1-2 łyżki cukru, 1 łyżka żółtej pasty curry, 1 puszka mleczka kokosowego, sól, pieprz, 1 łyżka trawy cytrynowej, olej , sos rybny.

czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 6 zł

Reklama

1 Filety z soli rozmroź, osusz. Każdy płat przekrój wzdłuż na połówki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Migdały w płatkach upraż na patelni bez tłuszczu. Odłóż na bok.

2 Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebule obierz, poszatkuj w piórka. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż, mieszając 2 minuty. Posyp cukrem. Dalej smaż, mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Zdejmij z patelni, wymieszaj z uprażonymi migdałami.

3 Cebulę z migdałami rozłóż na filecikach z soli, zwiń roladki. Zepnij je wykałaczkami. Roladki owiń w kawałki folii aluminiowej. Powstałe pakieciki ustaw na blasze w piekarniku. Piecz ok. 30 min w 180 st.

4 Do rondla wlej łyżkę oleju, przesmaż pastę curry. Zalej mleczkiem kokosowym. Gotuj, mieszając, aż sos się lekko zredukuje. Dopraw go do smaku trawą cytrynową, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Podawaj do roladek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej