Filet z indyka z rozmarynem

Składniki: 1 kg filetu z piersi indyka, 2 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżki oliwy, 3 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone, 8 plastrów wędzonki (może być też szynka wędzona lub chudy wędzony boczek), sól, pieprz.

1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Wykrój błonki i żyłki. Włóż do miski, zalej sokiem jabłkowym, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Reklama

3. Wyjmij mięso z marynaty i osusz. Z gałązek rozmarynu zdejmij igiełki, wymieszaj je z solą, pieprzem i czosnkiem. Natrzyj tą przyprawą mięso, a następnie owiń je plastrami wędzonki. Zwiąż mocno sznurkiem. Posmaruj po wierzchu oliwą. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu, przykryj folią i wstaw do piekarnika.

4. Piecz mięso 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika nie odkrywaj, tylko odstaw na 5 minut, aby doszło. Dopiero po tym czasie odkryj, zdejmij sznurek i pokrój.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej