Filet z kurczaka w sezamowej otoczce

Skład na 4 porcje: ● 2 filety drobiowe ● 4 plastry sera żółtego do zapiekania ● 1 jajko ● 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki ● 2 łyżki bułki tartej ● 2 łyżki sezamu ● łyżeczka słodkiej papryki w proszku ● sól ● świeżo mielony czarny pieprz ● tłuszcz do smażenia

1. Umyte, osuszone filety kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie, przez folię spożywczą, rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i pieprzem.

2. Bułkę tartą mieszamy z sezamem i słodką papryką w proszku. W oddzielnej miseczce miksujemy jajko z mlekiem lub słodką śmietanką.

Reklama

3. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek żółtego sera do zapiekania (na serze można dodatkowo położyć plasterek szynki, kiełbasy szynkowej lub łyżkę pokrojonego w krążki selera albo łyżkę uprażonej cebulki). Filety składamy na pół.

4. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce tartej z dodatkami. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z warzywami gotowanymi na parze, mieszankami sałat itp.

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 4,30 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 493 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 29 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej