Filet z kurczaka ze śliwkami w śmietanie

Składniki: 500 g filetu z kurczaka, 10 śliwek suszonych, 4 plasterki wędzonego boczku, 2 ząbki czos nku, po łyżeczce słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, 375 ml śmie tanki 36-proc., sól, pieprz, olej.

1. Mięso kurczaka umyj, osusz, podziel na 4 porcje. Każdą porcję przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij (dzięki temu nie zapryskasz stołu). Z obu stron oprósz mięso solą, pieprzem i papryką mieloną. Możesz teraz odstawić je na godzinę do lodówki.

Następnie z jednej strony posyp każdy kawałek kurczaka pokruszonym jak najdrobniej suszonym tymiankiem i rozmarynem, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem.

Reklama

2. Na każdym kawałku mięsa połóż po dwie śliwki. Zwiń roladki, owiń ściśle plasterkiem boczku, zepnij wykałaczkami.

3. Obsmaż roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Zalej śmietanką, duś około 8 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej