Filet z łososia w brązowym cukrze i winie

Składniki: 4 filety z łososia, sól, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki białego wina, pieprz, 1 opakowanie mieszanych sałat, 20 dag pomidorków koktajlowych, ocet, oliwa, cukier

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 5,90 zł.

1. Filety z łososia starannie opłucz, osusz, w razie potrzeby usuń skórę. Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp cukier. Wlej rozpuszczone masło, sok z cytryny i białe wino. Rozmiksuj składniki. Posmaruj porcje ryby.

Reklama

2. Filety odłóż pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj surówkę. Liście sałat opłucz, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki rozdrobnij. Rozłóż na talerze.

3. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki, posyp sałatę. Utrzyj kilka łyżek oliwy z solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Łososia włóż do piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. Surówkę skrop sosem. Ułóż filety.

Sos typu vinegret warto przygotować na zapas. Olej, sok z cytryny lub ocet, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy (zioła, czosnek) włóż do słoika. Zakręć, wymieszaj i schowaj do lodówki. Przed użyciem wstrząśnij.

Dobra rada. Łososia możesz zastąpić inną rybą morską, np. dorszem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej