Filet z pieczarką

Składniki na 4 porcje: • 1 podwójny filet z kurczaka • 2 łyżki mąki • 5 łyżek bułki tartej • olej do smażenia • 1 jajko • 2 łyżki mleka • 1 cytryna • 15 dag pieczarek • 4 plastry żółtego sera • 1 łyżka masła • sól • pieprz

Przyrządzanie: Mięso umyj w zimnej wodzie i osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie podziel na pojedyncze filety, a te rozetnij poprzecznie na dwa plastry. Możesz je lekko rozklepać. Pieczarki opłucz, oczyść i pokrój w cieniutkie plasterki. Rozgrzej patelnię i dodaj masło. Poczekaj, by się rozpuściło, i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je tak długo, aż odparuje cały sok. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie pokrój żółty ser na drobne paski. Przygotuj panierkę do mięsa. Jajko rozbij razem z mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Kurczaka panieruj najpierw w mące, później zanurz w jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej. Medaliony smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Reklama

Gotowe sznycle przełóż do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotleciku ułóż po porcji pieczarek, przykryj paskami żółtego sera. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj, aż ser się stopi. Filety z kurczaka podawaj na świeżej zielonej sałacie, udekorowanej pomidorami i cząstkami cytryny.

Dobrym dodatkiem do dania są frytki lub młode ziemniaki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej