Filety z kurczaka z pieczarkami

Składniki: 3 duże pojedyncze filety z kurczaka, 3 duże lub 6 małych plasterków żółtego sera, 6 średnich pieczarek, pół strąka papryki, 2 jajka, 3 łyżki mleka, ok. szklanki mąki (ciasto musi być dosyć gęste), sól, pieprz, papryka, tymianek, olej.

1. Piersi kurczaka rozbij przez folię, aby nie uszkodzić mięsa. Pieczarki obgotuj w osolonej wodzie, odsącz i ostudź. Pokrój paprykę na 3 kawałki.

2. Każdą porcję obsyp przyprawami. Na środek połóż ser, kawałek papryki i pieczarki. Zwiń ściśle płat mięsa w rulonik.

Reklama

3. Zmiksuj razem mąkę, mleko, jajka. Przypraw solą oraz dowolnymi ziołami. Ruloniki zanurzaj w cieście. Kładź na rozgrzany olej. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor. Odsącz filet z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Joanna Tokarz z Ptaszkowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej