Francuskie koszyczki ze szpinakiem

Składniki op. ciasta francuskiego, 10 dag mrożonego szpi naku, pół op. sera feta, 2 łyżki śmietany 18-proc., 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, żółtko, 2 łyżki masła

Reklama

1. Z ciasta wykrój szklanką krążki. Z 2/3 kółek mniejszą szklanką wykrój pierścienie, posmaruj lekko roztrzepanym żółtkiem. Na krążkach ułóż po dwa pierścienie, posmarowaną stroną do dołu. Ponakłuwaj widelcem. W każdy koszyczek włóż zrobiony z folii aluminiowej cylinder. Piecz 25-30 minut w temp. 200°C.

2. Szpinak rozmroź. Czosnek obierz, posiekaj. Masło stop, włóż szpinak, podsmaż. Dodaj czosnek, podduś. Dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw.

Szpinakiem napełnij koszyczki. Na wierzchu ułóż pokrojony w kostkę ser feta. Zapiekaj ok. 5 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania 45 min, ilość 4 porcje, cena za porcję 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej