Francuskie tartaletki z cukinią

Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 średnia cebula, 1 młoda cukinia, 1/2 pęczka bazylii, 20 dag żółtego sera, 3 jajka, sól, pieprz, masło.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł

Reklama

1 Ciasto francuskie ułóż na desce, pokrój na 6 kwadratów. Jeśli używasz mrożonego ciasta, musisz je wcześniej rozmrozić (najlepiej na górnej półce w lodówce).

2 Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wyszoruj pod bieżącą wodą cukinię, odetnij końcówki. Pokrój warzywo w cienkie plasterki.

3 Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła. Przesmaż krótko cukinię, zdejmij z patelni. Wsyp cebulę. W razie potrzeby, dodaj łyżkę masła. Mieszając, zeszklij. Bazylię opłucz, osusz.

4 Żółty ser pokrój w ko- steczkę. Jajka rozkłóć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć pokrojony ser, wymieszaj. Dodaj przesmażoną cebulę, posiekaną bazylię oraz plasterki cukinii.

5 Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Przygotuj 6 foremek na tartaletki. Wyłóż je kwadratami z ciasta francuskiego i napełnij farszem. Piecz 25 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej