Frittata warzywna z kozim serem

Składniki: 80 dag ziemniaków, 20 dag szpinaku (ewentualnie 6 dużych liści włoskiej kapusty), 1 cebula, 3 łyżki oleju, 5 jajek, sól, pieprz, 3-4 łyżki śmietany kremówki, 2,5 dag pestek dyni, 10 dag sera koziego

Przygotowanie: ok. 50 minut.

1. Ziemniaki obrać, opłukać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać.

Reklama

2. Ziemniaki odcedzić, a po przestudzeniu pokroić w plasterki. Na żaroodpornej patelni o śr. 24 cm (z wysokim brzegiem!) rozgrzać olej. Wrzucić plasterki ziemniaków i smażyć je 5 minut. Dodać szpinak i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki, wymieszać widelcem ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa na patelni zalać masą jajeczną.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Pestki dyni zrumienić na suchej patelni (mieszać, aby się nie przypaliły). Posypać nimi gotową frittatę. Na wierzchu ułożyć kawałeczki koziego sera.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej