Frittata – włoski omlet

Składniki na 2 porcje: 5 jajek, 1 mała cebula, 10-15 dag bobu, 2 średnie pomidory, 1 łyżka masła, ¼ łyżeczki cukru, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bób przebierz, odrzuć wybrakowane ziarna i umyj pod bieżącą wodą. Pomidory lekko natnij nożem na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Włóż je do naczynia z wrzątkiem na 5-10 sekund i natychmiast przelej zimną wodą. Zdejmij z nich skórkę, pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

2. Bób włóż go do garnka, zalej zimną wodą (objętościowo powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj ½ łyżeczki soli i gotuj jeszcze pod przykryciem około 10 minut (powinien być lekko twardawy). Przelej bardzo zimną wodą (dzięki temu ziarna zachowają ładny, zielony kolor), potem osącz na sicie. Gdy bób wystygnie, obierz go z łupin i podziel na połówki.

Reklama

3. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj bób oraz pomidory, smaż 2-3 minuty. Na warzywa wylej rozmącone jajka. Zmniejsz nieco ogień, patelnię przykryj pokrywką. Smaż, aż jajka się zetną.

Gotową frittatę przekrój na pół i zsuń na talerze. Można posypać ją startym serem, np. parmezanem.

Przygotowanie: 30 minut, porcja: 340 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej