Frykadelki na sałatce

Składniki na 4 porcje: 20 dag fety, po 1/2 pęczka natki i oregano, 1 szalotka, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki bułki tartej, 2 pomidory, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 czerwona cebula, 1 rzymska sałata, 1 mały ogórek, 5 dag oliwek, 3 łyżki jasnego octu winnego, po 2 łyżki soku cytrynowego i oliwy, 1 łyżeczka musztardy, cukier, sól, pieprz

1. Zioła opłucz, posiekaj. Szalotkę obierz, pokrój w kosteczkę. Mięso wymieszaj z 1/2 ziół, szalotką, jajkiem, bułką tartą i koncentratem. Przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Ser pokrój na 8 kostek. Każdą z nich oblep mięsem. Uformuj kuleczki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w 175 st.

2. Resztę warzyw w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz i pokrój. Wymieszaj je z oliwkami. Ocet i sok z cytryny utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dodaj oliwę i musztardę. Ubij sos, wymieszaj go z resztą ziół. Polej sałatkę. Na wierzchu ułóż frykadelki.

Reklama

Pyszne także z sosem jogurtowo-ziołowym. Przygotowanie ok. 45 min 1 porcja zawiera ok. 390 kcal Ok. 4,20 zł za porcję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej