Galantyna z kurczaka

Składniki na 4-6 porcji: 1 kurczak + 1 pierś, 10 dag chałki, 75 ml śmietany, 10 dag rodzynek, 5 dag tartego chrzanu, 5 dag śliwek suszonych, 2 jajka + 1 białko, 5 dag koncentratu pomidorowego, 1/2 selera, 1 marchewka, średni kawałek pora, 3 łyżki żelatyn. Do dekoracji: żurawina, cząstki pomarańczy, natka, majonez.

Reklama

Przygotowanie: ok. 150 minut

1. Oddzielić szyję od kurczaka. Od tuszki oddzielić duży kawał mięsa ze skórą. Udka, skrzydełka i pierś oddzielić od kości i skóry, zmiksować z namoczoną w śmietanie chałką. Wymieszać z rodzynkami, chrzanem, żółtkami i śliwkami. Doprawić do smaku.

2. Dwa białka ubić na sztywną pianę, połączyć z mięsną masą. Rozsmarować na płacie mięsa ze skórą, zwinąć roladę, związać.

Obrane warzywa i kości z kurczaka zalać wrzątkiem, posolić, gotować 25 minut. Wyjąć kości, włożyć roladę, gotować pod przykryciem 50 minut.

3. Odcedzić wywar, roladę ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i białko, zagotować, ubijając trzepaczką. Połączyć z żelatyną, wystudzić. Tężejącą galaretą zalać galantynę. Udekorować majonezem, żurawiną, pomarańczami i natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej