Galantyna z kurczaka

Składniki na 6 porcji: 1 średni kurczak, 25 dag piersi kurczaka, 1 kajzerka, sól, śmietana, 10 dag rodzynek, 2 jajka, po 5 dag chrzanu i śliwek, 1/2 op. mrożonych warzyw, przecier pomidorowy, 3 łyżki żelatyny.

1 Odetnij szyję i skrzydła opłukanego starannie kurczaka. Przetnij tuszkę wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Płat oczyść. Wytrybuj udka.

2 Okrawki mięsa oraz pierś posiekaj ostrym nożem na kawałki, a potem zmiksuj z kajzerką namoczoną w 1/2 szklanki śmietany. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem, drobno pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi i żółtkami. Dopraw solą. Wymieszaj z pianą z białek.

Reklama

3 Rozsmaruj masę na płacie mięsa ze skórą. Zwiń roladę. Zawiń w gazę. Obwiąż jak baleron. Mrożonkę i kości kurczaka zalej 2 l wrzątku, posól, gotuj 25 min. Wyjmij kości, włóż galantynę. Gotuj 50 min.

4 Przestudzoną galantynę wyjmij, ułóż na półmisku. Wywar przecedź. Wymieszaj z łyżeczką przecieru pomidorowego. Zagotuj, mieszając. Dodaj żelatynę. Rozpuść i ostudź. Tężejącą masą zalej galantynę. Udekoruj wedle uznania (np. plasterkami pomarańczy, żurawinami, majonezem i natką). Odstaw do lodówki.

czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 3,50 zł

Sos żurawinowy

Zamiast chrzanu czy musztardy do mięs i wędlin możesz podać sos żurawinowy. 1 kg owoców wsyp do rondla, dodaj 40 dag cukru i szklankę wody. Gotuj, często miesza jąc, aż powstanie gęsta masa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej