Galantyna z nóżek i włoszczyzny

Składniki na 20 porcji: 75 dag nóżek wieprzowych •25 dag chudej wieprzowiny bez kości • włoszczyzna • 2 listki laurowe • ziarna ziela angielskiego i pieprzu • 2 ząbki czosnku • papryka marynowana • sól • pieprz

1. Porąbane nóżki, mięso, warzywa i przyprawy zalej wodą. Gotuj powoli 4 godziny. Pod koniec posól. Odcedź.

2. Obierz mięso z kości, pokrój. Włóż do wywaru i zagotuj. Mocno przypraw. Pokrój marchewkę. Formę keksówkę lub małe miseczki wyłóż folią. Na dnie ułóż mięso, marchewkę, pokrojoną paprykę. Zalej wywarem. Kiedy zastygnie, zdejmij tłuszcz. Podawaj dekorowane natką. Tak samo przyrządza się galaretkę z nóżek cielęcych.

Reklama

Czas: 5 godzin

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej