Galaretka z jeżyn

Składniki na 2-3 słoiczki o pojemności 200 ml: 1 kg jeżyn, 150 ml wytrawnego wina (białe lub różowe), 1 duża cytryna, ¼ łyżeczki cynamonu, cukier.

Zdjęcie

Galaretka z jeżyn /123/RF PICSEL
Galaretka z jeżyn
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Jeżyny delikatnie umyj i osusz. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jeżyny włóż do garnka, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, wino oraz cynamon, wymieszaj. Gotuj 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.

2. Ugotowane owoce przekładaj partiami na sitko i przecieraj, używając drewnianej łyżki. Odmierz otrzymany sok. Na każdą szklankę soku weź 20 dag cukru.

Reklama

Przełóż do garnka (sok oraz cukier) i podgrzej, a gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 15-20 minut. Gorącą galaretkę przelej do czystych wyparzonych słoików. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 minut.

Rada: Inny sposób na wykorzystanie jeżyn to przygotowanie jeżynówki z rumem.

Do garnka włóż 1 kg dojrzałych, starannie umytych jeżyn. Dodaj 50 dag cukru oraz 250 ml wody. Zagotuj, a następnie odstaw na 12 godzin. Po tym czasie zagotuj, ciągle mieszając. Odcedź przez sito, i jeszcze raz zagotuj.

Do gorącego soku dodaj 500 ml rumu, wymieszaj i przecedź przez gazę lub papierowy filtr do kawy. Gdy nieco przestygnie, przelej do butelek, szczelnie zakręć, odstaw na około sześć miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.

Przygotowanie: 100 minut, słoiczek: 340 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej